+359898550769 office@sitemar.net

Знам какво си мислите – че нямате нито една добра бизнес идея, а дори да имате, тя не струва и не е достатъчно уникална. Не е така. Повярвайте ми. Над 95% от бизнесите по света се базират на нещо, което е направено преди тях, и само са го подобрили или видоизменили.

Всъщност, ако имате чак толкова оригинална идея, ще бъде много трудно да се реализира. Често гениални изобретатели не могат да стартират своя бизнес, защото идеите им са наистина революционни и изискват огромен капитал и партньорство с големи производители. А това никак не е лесно да се осъществи.

Ако все още нямате подходяща идея за стартиране на бизнес, вижте Топ 10 доходоносни онлайн опции за малък бизнес за жени предприемачи в част 1 на статията.

 

Какво трябва да знаете, преди да стартирате вашия малък онлайн бизнес?

Много жени искат да стартират малък бизнес и дори може да имат план, но по врeме но реализацията стават несигурни, особено ако бизнесът започне да измества това, което преди е било техен житейски приоритет.

За да избегнете това, преди да започнете, помислете върху няколко важни въпроса, които ще ви помогнат да планирате своя малък бизнес за най-добрия възможен резултат:  

1. Защо правите това?

Дамите, които искат да започнат малък онлайн бизнес, е важно да знаят защо искат да тръгнат по този кариерен път. Бизнесът не е хоби. За разлика от хобито, очакванията от собствен бизнес са, че той ще ви осигурява редовно доходи. Но бизнесът води и до редовни разходи. Паричният поток е най-голямата грижа за всеки, който управлява бизнес. Когато сте наясно защо искате да започнете малък бизнес, можете по-добре да планирате паричния си поток:

     ⇒ Възможно е да искате да си отдъхнете от корпоративната кариера и да отделите време за семейството. Тогава вашият бизнес е средство за допълване на доходите на вашето семейство, но не и основен доход.

     ⇒ Възможно е да искате да постигнете целта на живота си, да вземете целия си трудов и житейски опит и да създадете своя компания. В този случай вашият бизнес е и вашият основен източник за финансови доходи.

     ⇒ Възможно е на пазара да се появи шанс за нов бизнес и да имате средства да се възползвате от това. Тогава искате да инвестирате в бизнес, който генерира допълнителен доход за вас. В този случай ще ви трябват добри мениджъри, които да управляват бизнеса вместо вас.

     ⇒ Възможно е да имате няколко свободни часа на ден, които искате да оползотворите и да генерирате някакъв доход в това време.

След като сте наясно с мотивацията и резултата, който очаквате, това ви отвежда една стъпка по-близо до разбирането за какво ще бъде вашият малък бизнес.

2. Колко време може да отделите?

Това е критичен отговор. Планирате ли да се включвате на пълно работно време в бизнеса или можете да отделите само 3-4 часа на ден за него? Когато знаете това, ще може да определите мащаба на вашия малък бизнес и какво ще може да предложите.

Например, ако искате да предлагате услуги за уеб дизайн за малкия бизнес и ще бъдете достъпни само 6 часа на ден, тогава може да се насочите към нишовите бизнеси и да предлагате специализирани услуги на ограничена клиентела. Това ще ви помогне да развиете бизнес доверие и ще попречи да бъдете претрупани с работа, която не можете да свършите.

3. В какво сте добри?

След това посочете какъв тип малък бизнес е най-подходящ за вас. В каква област е вашият опит? Какви таланти имате, които могат да бъдат подхранвани и превърнати в доходоносен бизнес?

Ако сте добър писател, може да предложите услуга за писане на свободна практика. Можете да започнете с писане на блогове, статии, рецензии и т.н. По-късно може да разширите бизнеса с повече писатели и други разработчици на уеб съдържание.

Ако сте добър в занаятите или сте художник, може да направите онлайн магазин, в който да продавате артикулите, които създавате. За една година, в зависимост от търсенето и растежа на пазара, може да се наложи дори да добавите хора в екипа си, за да приемате повече поръчки.

Понякога уменията не са осезаеми. Може да сте блестящ организатор, но не сте сигурни как да приложите това в бизнеса. В този случай може да предложите услуги като виртуален асистент. Бихте могли да планирате календарите, пътуванията и събитията за малки компании от вашето населено място.

Ако имате отлични умения за работа в мрежа, използвайте това, като предложите услуги за бизнес мрежи за местните малки и средни компании във вашия район. Малките фирми рядко имат бюджет за мениджъри за развитие на бизнеса на пълен работен ден, но биха се радвали да приемат вашите услуги, когато имат нужда.

Възможно е също да мислите, че сте добър в нещо, но да откриете, че има и други хора, които го правят много по-добре от вас. Конкуренцията в избрания от вас бизнес може да бъде жестока.

И какво правите? Предавате се?

Не! Трябва да откриете възможности за учене. 

4. Какво бихте искали да се научите да правите?

Ако имате желание да учите, можете да подобрите уменията си или дори да развиете нови. Отделете малко време, за да видите какво сте готови да научите.

Интернет предлага широка гама от курсове и уроци по почти всяка тема. Нещо повече – много онлайн класове се предлагат на минимални цени. Използвайте тези образователни платформи, за да започнете курсове, подходящи за надграждане на вашите знания и умения.

Никога не знаете… ако ви е приятно да учите и имате идеи за преподаване, тогава може да се окаже, че управлявате образователен онлайн бизнес за нула време!

След като получите отговорите си на тези четири въпроса, може да седнете, за да напишете вашия бизнес план. Вече знаете какво искате да направите, какъв е вашият ангажимент във времето и какво или колко трябва да научите, преди да започнете.

Не се притеснявайте и за бизнес плана. Въпреки че изглежда плашещо да създадете бизнес план, трябва да знаете, че това е просто набор от отговори на някои уместни въпроси.

Основно бизнес планът трябва да отговори на следните въпроси:

Каква ниша на пазара ще заеме вашият бизнес?

 1. Кои са вашите целеви клиенти?
 2. Как ще достигнете до тях според маркетинговия ви план?
 3. Каква е конкуренцията?
 4. Какъв е потенциалът на пазара за развитие на бизнеса ви?
 5. Кои са различните компоненти на вашия бизнес?
 6. Какъв е процесният поток на тези компоненти?
 7. Колко ще струва създаването на бизнеса?
 8. Колко ще струва управлението на бизнеса?
 9. Как ще управлявате паричния поток за следващата година?
 10. Как ще управлявате паричния поток за три следващи години?
 11. Кога очаквате да получите печалби?
 12. Какъв е планът ви за закриване на бизнеса, ако се наложи?

Сега, когато сте въоръжени с цялата тази информация, продължете напред и постигнете успех с вашия малък онлайн бизнес.

Ако имате нужда от съдействие при създаването на вашия бизнес или при маркетинга, винаги помнете, че можете да поискате помощ. Дигитално студио Сайтмар работи с единствената цел да помогне на малкия бизнес да се развие и да постигне максимален успех.

error: Съдържанието е защитено!