+359898550769 office@sitemar.net

Един от първите въпроси, с които се сблъсква всеки, решил да има собствен сайт, е как да избере своя домейн. От СайтМар предоставяме професионална и креативна консултация при избора на домейн за вашия сайт.

Ето няколко съвета при избора на домейн:

1. Възможно най-кратко име

Домейнът трябва да е кратък, за да може лесно да се помни и изписва. Вече при най-популярните разширения – .com, .net, .eu и .bg, практически не се намират кратки имена. Колкото по-кратко име се избере, толкова по-лесно потребителите ще откриват сайта в глобалната мрежа. С това правило обаче също не трябва да се злоупотребява, тъй като регистрирането на кратки, но безсмислени комбинации от букви, едва ли би допринесло за популярността на един сайт.

2. Да се помни лесно и да не предизвиква объркване при изписване

Намерете правилния домейн, за да привлечете повече внимание и посетители. Трябва да се съобразяваме и с факта, че най-разпространените имена на домейни се изписват на латиница. Много от буквите в българската азбука – като „й“, „ц“, „ч“, „ш“, „щ“, „ъ“ и други, могат да се изпишат по няколко начина с латински букви. Въпреки че биха се запомнили лесно, различните възможности за изписване намаляват шанса потребителите да открият точно вашия сайт.

3. Името на домейна трябва да дава представа за съдържанието на сайта и да бъде лице на вашия бизнес в интернет

Перфектният домейн позволява на хората да разберат с един поглед защо сте онлайн и защо сте страхотни. Това е важно условие за улесняване на потребителите да открият определен сайт. Също и търсещите машини като Google, Bing и др. да го индексират и класират на по-добра позиция. В днешно време неразделна част от представянето на бизнеса е информацията в интернет. Визията на бизнеса в интернет пространството се представя първоначално чрез домейна. Той дава ценна информация за търсачките и е хубаво да се съобрази и от гледна точка на SEO оптимизацията.

4. Избягвайте числа или тирета

Всеки, който чуе вашия уеб адрес, няма да знае дали използвате цифра 5 или „пет“. Ако името на вашия бизнес има номер в него, регистрирайте и двете версии – с номера и изписан с дума. Тиретата пораждат проблеми и като цяло изглеждат непрофесионални.

5. Разширението на домейна – .com, .net, .bg, .org или друго

Безспорно най-популярното разширение в интернет към момента е .com. Това означава, че ако вие продавате телефони и сайтът ви се казва telefoni.com, а този на вашия конкурент – telefoni.net, вероятността потребителите да изпишат първо вашия домейн е по-голяма. В случай че създавате комерсиален сайт обаче, най-добре е да запазите името с всички по-популярни разширения като .com, .net, .bg, .eu и други. Цената на един домейн си заслужава, като се има предвид, че потребителите ще отварят само вашия сайт, каквото и разширение да изпишат.

6. Включете домейна в маркетинговата ви стратегия

В случай че сайтът е бизнес ориентиран – например електронен магазин, онлайн медия или фирмен сайт, най-добре изборът на домейн да бъде част от цялостна маркетингова стратегия.

7. Не регистрирайте домейн, който е запазена марка, защитен с авторски права или се използва от друга компания

Това може да доведе до загуба на домейна, правни проблеми и финансови загуби.

error: Съдържанието е защитено!